Nieuwsbrief 02 | augustus 2024 - Hiense Waard

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 02 | augustus 2024

NIEUWS
Positief advies intaketafel gemeente Neder-Betuwe
Op 24 juni 2024 hebben de initiatiefnemers van het plan Hiense Waard een positief advies van de intake-tafel van de gemeente Neder-Betuwe ontvangen. Dat betekent dat de gemeente het plan Hiense Waard als ‘voorstelbare en wenselijke ontwikkeling’ ziet.
Met dit advies kunnen de initiatiefnemers een volgende stap zetten in de planontwikkeling en dat doen we graag samen met gemeente en omwonenden. De komende periode zullen we u via deze nieuwsbrief op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

       
Klankbordgroep Hiense Waard van start
Op 8 juli is de klankbordgroep Hiense Waard voor de eerste keer bijeengekomen. Na een welkom door Han de Beijer (De Beijer Groep) volgde een kennismaking en werden er afspraken gemaakt over het functioneren en de samenstelling van de groep. De klankbordgroep bestaat uit 7 omwonenden met verschillende achtergronden die zich betrokken voelen bij het gebied. De klankbordgroep komt zo’n 3x per jaar bijeen en denkt gevraagd en ongevraagd mee over inrichting, beheer, het planproces en de communicatie.
Het initiatiefplan is kort toegelicht. Onderwerpen die de klankbordgroep na aan het hart liggen zijn de Hiense Strang, het verloren zijn gegaan van weidevogels, cultuurhistorie, de parkeerplaatsen (voor auto’s en fietsen), de toegankelijkheid voor honden en het toekomstige beheer door Staatsbosbeheer. De Hiense Strang is niet in eigendom van de Beijer Groep, maar er wordt wel gekeken of het mogelijk is om deze mee te nemen bij de plannen. Na de zomervakantie wordt een 2e bijeenkomst geprikt. Op verzoek van de klankbordgroep zal Staatsbosbeheer dan haar visie geven op het beoogde beheer.
Start verdere planvorming, MER & onderzoeken
In de komende periode worden diverse onderzoeken opgestart, zoals onder meer het rivierkundig onder-zoek, hydrologisch onderzoek en natuur¬waarden-onderzoek. Met deze onderzoeken wordt input verkregen voor de milieu-effect-rapportage. In deze m.e.r. worden de effecten van de ingreep op de omgeving in beeld gebracht. Ook wordt gekeken of er alternatieven zijn die hetzelfde doel dienen, maar beter scoren voor wat betreft de milieueffecten.
De Klankbordgroep Hiense Waard kijkt ook mee bij opstellen van het m.e.r. en de alternatieven/varianten die in beschouwing worden genomen.

Bezoek GS provincie Gelderland en College van B&W van Neder-Betuwe
Op 4 juli 2024 hebben het voltallig College van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland en het voltallig College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Neder-Betuwe een gezamenlijk bezoek gebracht aan de firma De Beijer. Beide colleges hebben geïnteresseerd en met waardering kennisgenomen van de gebiedsvisie Hiense Waard.
Er is door de firma De Beijer een toelichting gegeven op de achtergronden van de Gebiedsvisie en op de stappen die nog moeten worden gezet om tot uitvoering te komen. De plannen voor de Hiense Waard sluiten goed aan bij het beleid en de wensen van Rijk, Provincie en Gemeente.
Positief werd gereageerd op de samenwerking met Staatsbosbeheer, zodat het beheer op lange termijn gewaarborgd is. De bestuurders benadrukken het belang van een goede communicatie met de omgeving.
Hiense Waard is een initiatief van De Beijer Groep & Teunesen Zand & Grint, met steun van Staatbosbeheer, © 2024
Terug naar de inhoud